ανέβα

τα προϊόντα μας

προϊόντα γης και θάλασσας

Η καινοτομία της προσπάθειάς μας έγκειται στο ότι τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε εμείς για την παρασκευή των προϊόντων μας θα τις βρείτε στα ράφια και στα ψυγεία της «κλίμακας». Πρώτες ύλες από όλη την ελληνική επικράτεια κυρίως, αλλά και κάποιες επιλεγμένες, αποδεδειγμένα συμβατές με τη φιλοσοφία μας, από άλλες χώρες. Ο καφές και το πρωινό πάντα προσεγμένα και με φροντίδα φτιαγμένα για ένα απαραίτητα καλό ξεκίνημα της ημέρας.

Φρέσκοι χυμοί από εποχιακά φρούτα και ψωμάκια πολύσπορα ή ολικής άλεσης προτείνονται για ένα γρήγορο, αλλά ποιοτικό, εδιάμεσο γεύμα (δεκατιανό) και προσφέρουν μια θαυμάσια ευκαιρία για ένα διάλειμμα από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινής εργασίας. Ένα γευστικό- αρωματικό ποτήρι κρασί ή ένα παγωμένο ποτήρι μπύρας έρχονται να μας δώσουν την πολυπόθητη χαλάρωση και ευκαιρία για συζήτηση με φίλους, συνοδευμένα από ταιριαστά με τις γεύσεις τους «τάπας»*, ώστε να κλείσουμε τη μέρα μας με ένα ήπιο και αληθινά δημιουργικό τρόπο.

Όλα αυτά σε έναν προσεγμένο χώρο, στο κορυφαίο σημείο της πόλης μας, στις παρυφές του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου, πάνω στον πεζόδρομο που συνδέει το ιστορικό κέντρο της πόλης με το ποτάμι, που σιγά- σιγά εξελίσσονται σε σημείο υγείας και πραγματικής αναψυχής για πάρα πολλούς συμπολίτες μας.

Ελεύθερο διαδίκτυο για την επικοινωνία σας και σεβασμός στο δικαίωμα όλων μας να μη γινόμαστε παθητικοί καπνιστές σε κάθε μας έξοδο. Για τους φίλους καπνιστές, έξω από την “κλίμακα” πάντα θα υpάρχει χώρος προστατευμένος, για να απολαύσουν το τσιγάρο τους, χωρίς να ενοχλούν.
Τέλος, όλοι εσείς που προτιμάτε το ποδήλατό σας για βασικό μέσο μεταφοράς θα βρείτε ειδικές βάσεις για να το αφήσετε με ασφάλεια και να απολαύσετε τον καφέ ή το χυμό σας.

* Δανειζόμαστε τον τρόπο από την ισπανική κουζίνα, όπου, παραροσιακά το ποτήρι κρασί ή μπύρας σερβίρεται- για την ακρίβεια «σκεπάζεται», καθώς tapas σημαίνει, στην κυριολεξία, τάπες- με μεζεδάκια, τα οποία το συνοδεύουν χωρίς να το επισκιάζουν. Το σερβίρισμά τους προορίζεται να ενθαρρύνει τη συζήτηση, καθώς οι άνθρωποι δε συγκεντρώνονται στο να καταναλώσουν ένα ολόκληρο πιάτο που σερβίρεται μπροστά τους.

Berkel- η Ferrari των wine bar

Έχει ένα καταπληκτικό κόκκινο χρώμα σαν παλιά Ferrari. Είναι χειροποίητη, χειρο­κίνητη με σπόνδυλο και ζυγίζει πάνω από 50 κιλά (χωρίς τη βαση της). Η εντελώς αναχχιστική, ρετρό της όψη, προσελκύει τα βλέμματα των πελατών που καρφώνονται επάνω της. Είναι το τελευταίο «must» των πιο σκληροπυρηνικών wine bars της Ευρώπης. Πρόκειται για την μηχανή κοπής ζαμπόν Berkel, από το όνομα του Ολανδού εφευρέτη της, W.A. Van Berkel, που τη σχεδίασε το 1898 για να μπορεί να κόβει τα αγαπημένα του αλλαντικά σε όσο το δυνατόν πιο λεπτές φέτες. Σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά μηχανήματα κοπής που βλέπουμε οτα σούπερ μάρκετ, η Berkel είναι χειροκίνητη και αργόστροφη, όμως ο εξαιρετικά κοφτερός, κοίλος δίσκος της έχει τη δυνατότητα να κόβει τις φέτες των αλλαντικών τόσο λεπτές που να μοιάζουν με «αραχνούφαντα νυφικά πέπλα», όπως δηλώνει ένας γνωσηγνώστης.

Οι φανατικοί της γεύσης ορκίζονται στο όνομά της και αρνούνται να καταναλώσουν τα Pro-sciutto San Daniele και τα Lardo di Colonnata τους εάν είναι κομμενα σε ηλεκτροκίνητες «ζαμπονομηχανές». Υποστηρίζουν πως η μεγάλη ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται η στρογγυλή λάμα «καίει» τα λπτεπίλεπτα αρώματα του λίπους των αλλαντικών, καταστρέφοντάς τα. Αλήθεια ή ψέματα, δεν έχει σημασία, αφού το θέαμα σερβιτόρων που κόβουν χειρονακτικά στη μηχανή Berkel τα αλλαντικά των πελατών τους είναι πλέον μέρος του ντεκόρ των πιο γνωστών bistrots a vins του Παρισιού.

Η δυναμική επιστροφή των Berkel συνδυάζεται με μια γενικότερη τάση προς τις πιο αγνές και ανεπητίδευτες γεύσεις, από οπου βρίσκει την πιο χαρακτηριστική της έκφραση στα «φυσικά κρασιά» που έχουν γίνει η παντιέρα των οινοπωλείων της Γαλλίας. Οι απαιτητικοί θαμώνες που ψάχνουν με το ντουφέκι ίχνη θειώδους στο κρασί για να το απορρίψουν πάραυτα, δεν θα διστάσουν πάνω από 2″ μεταξύ ενός μηχανήματος του 21ου αιώνα και του αντίστοιχου 100 ετών, όταν διακυβεύεται η φυσικότητα του προϊόντος.

Η εφεύρεση του κ. Μπέρκελ ττα τέλη του 19ου αιώνα ήταν τόσο επιτυχημένη, που αμέσως άρχισε να εξάγεται σε διάφορες χώρες, όπου φυσικά βρήκε πολλούς μιμητές, ενώ άρχισε και να κατασκευάζεται εκτός Ολλανδίας με την άδεια του κατασκευαστή, λόγος για τον οποίο υπάρχουν σήμερα σπάνια ανταλλακτικά Berkel στα πιο απίθανα μέρη, π.χ. ττην Αργεντινή. Το 1993 η ολλανδική εταιρεία αγοράστηκε από την αγγλικών συμφερόντων Avery και το 2004, δύο ιταλοί μάνατζερ της Avery-Berkel, αγόρασαν τα δικαιώματα και άρχισαν να κατασκευάζουν, στην Ιταλία πλέον, μηχανήματα κοπής Berkel, συμπεριλλαμβανομένου του μοντέλου «Β3» (φωτογραφία) που είναι πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου (με τις απαραιτητες σύγχρονες βελτιώσεις!). Οι πλέ­ον φανατικοί χρήστες όμως, που εκτός από γαστρονόμοι είναι και συλλέκτες, αναζητούν τις αυθεντικές ολλανδικές Berkel- αντίκες πλέον- τις οποίες αγοράζουν στο διαδίκτυο σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 10.000 €.

Οι καινούριες Berkel είναι στο: www.berke-linternational.com
και οι παλιές στο: www.ilvec-chiotarlo.it και www.trancheusesmanuelles.com.


'
/